svar – språkresan #1

Här kommer svaren från språkresan, del 1. Del 2 består bara av 3 frågor och det är de frågorna som innehåller bilder, har nämligen inte bilderna just nu. 

Har inte med språkresan att göra men vad tyckte du om hungerspelstriologin? Vilken var bäst osv?
– 
Jag tyckte att första boken var bäst. Eller ja, har bara läst första och andra än så länge. Helt klart läsvärda och jag råder dig att läsa böckerna före filmen, annars förstör filmen allt.

Gick du i kyrkan varje söndag? Vilket samfund tillhörde värdfamiljen?
– 
Nej, gick i kyrkan frivlligt en söndag. Tyckte båder det var obehagligt och tråkigt så jag gick inte fler gånger. Samfund? Ska bara googla det ordet… Tydligen ett danskt ord!

Var det inte hemskt varmt?
– Älskar värmen så jag njöt bara extremt mycket. Skönt som fan!

Hände något galet som du vill berätta om?
– 
Jag spydde i en buske på skolan en morgon. Älska magkatarr!  Anna-Emilia blev också nära på att bli arresterad för att hon ”hoppa av” en flumride när hon insåg att hon inte satt fast, det var rätt galet.

Vad var det roligaste och tråkigaste?
– 
Roligaste var alla ”utflykter” som stranden, shoppingen och nöjesparkerna! Tråkigast var väl lektionerna och väntan på eftermiddagarna på att familjen skulle hämta upp en.

Vad hette läraren?
– 
Ellen Youngblood, mycket fin person.

Träffade du några amerikanska ungdomar som du pratade/blev vän med?
– 
Förutom döttrarna, så nej. Tråkigt faktiskt.. Där var dock några killar som tränade på skolan som raggade på oss, precis som alla killar som står i kassorna. Man blir rätt poppis när man säger att man är från Sverige (även om de inte har någon aning om var Serige ligger..)

Hur blev det med träningen och kosten? La du av helt eller delvis eller inte alls?
– Tränade inte alls lika mycket som jag brukar, men jag var på semester! Jag och Anna-Emilia tog dock ett par pw/joggingrundor i veckan och körde dessutom styrka rätt många kvällar. Åt dock allt som jag kände för. Man får rätt bra träning av shopping/nöjesparker också för man går så himla mycket. Stackars fötter alltså..

I Sverige var du väldigt noga med vad du stoppade i dig – fortsatte du med det i staterna?
– 
Väldigt noga med vad jag stoppar i mig är väl lite att ta i? När jag började träna så åt jag i princip allt jag kände för. Mår dock dåligt av för mycket skit så undviker det av den anledningen istället. Men som svar på frågan, nej, jag åt väldigt mycket skit i USA, men det hör till.

Blir det inte stressigt med flytten till sthlm? Du hinner ju preciiis ”landa” innan du ska flytta.
– 
Klart det blir stressigt. Sitter i skrivanden stund och multitaskar genom att sola, blogga och rensa gamla datorn samtidigt. Jobbigast är nog att jag verkligen måste sälja min gamla dator, vill betala tillbaka till mamma och pappa så fort som möjligt. (de betalar en stor del av datorn, men lite måste jag betala själv, rättvist tycker jag. Alla betalar efter förmåga helt enkelt, hahaha.)

Udda fråga men, din macbook som du köpte i staterna – den har ju inte å, ä, ö på tangentbordet väl? Blir ju ganska krångligt att inte kunna skriva de tecknen.
– 
Sitter och skriver på den just nu faktiskt. ÅÄÖ är inte utsatta men man kan ändra språket på tangentbordet så de kommer fram när man trycker där de vanligtvis sitter. Lite klyddigt med alla symboler bara, men man lär sig.

Hade jag gärna velat veta hur mycket du gav för din macbook? Vet att de kostar en hel del jämfört med andra datorer i Sverige – men precis som Jeffrey Campbellskorna så kanske de är billigare i USA? Grym blogg btw!
– 
Jag gav 1280 dollar för min macbook air 13 (81 dollar skatt..) och det är ca 8960 kronor. I Sverige kostar den 11995 eller något. Så bra köp för min del! Mina Jeffrey’s var tyvärr bara 200kr billagare än i Sverige, men ändå.

Åkte du själv eller med en kompis? Om du åkte med en kompis, tror du att du hade lärt känna fler personer och snabbare?
– Jag åkte med en kompis. Det var planerat från början att jag skulle åka själv, men sen blev det helt enkelt inte så och jag blev jätteglad när A-E ville åka också. Tror man lär känna flest om man åker själv, men jag lärde självklart också känna många.

Lär man sig mycket Engelska? Helt ärligt asså.
– 
I skolan? Om man har svårt för engelska så ja, kanske. Men jag tyckte skolan var jättelätt. Man lär sig dock mycket genom att prata med värdfamiljen och resten av ungdomarna som är där. Så svaret på frågan, JA. Har även lärt mig en hel del svordomar på alla möjliga språk, haha.. Dog av skratt när fransmännen gick om kring och sa ”pattar” och ”klitta” haha! 

Jag är 14. Alltså 15 nästa sommar. För att få ut så mycket som möjligt av min språkresa, borde jag vänta ngt år eller så? Och vad var ”medelåldern” på de som åkte?
– 
Du är absolut inte för ung för att åka! Medelåldern på svenskarna var 96a, alltså 15-16 år. Men där var några som var 98, 97, 95 och 94 också. Väldigt blandat och så länge du klarar att ta hand om dig själv och vara borta från din familj så är du inte för ung. Rekommenderar att du är minst 13!

Vad hade kunnat vara bättre med din språkresa?
– 
Mer blandade klasser så det inte bara är kineser, mer aktiviteter på kvällarna (på kvällarna gör man i princip inget alls, rätt skönt eftersom man är trött efter dagen, men någon kväll hade det varit kul att tex gå ut att äta eller ha grillfest eller något.). Det var även synd att det inte var någon ”fest” eller något där man fick klä upp sig eller så..

Jag funderar på att åka till en annan del av Florida, närmre kusten så att man kan bada och sola mer och typ ha grillkvällar på stranden osv. Men man åker ändå till alla nöjesparker. Men det är med EF och jag tycker sts värkar bättre, vad tycker du?
– 
Jag har ju aldrig åkt med EF så jag vet faktiskt inte vilken som är bäst. EF är dyrare än STS så jag tror därför att standarden där är lite bättre, man får liksom vad man betalar för. Jag hade jättegärna velat åka till Miami istället för Orlando och jag tror du kommer få lika roligt var du än åker. Det är ändå folket som spelar roll i slutändan om det är kul eller inte.

Hur mycket pengar spenderade du på shopping under hela resan ungefär? (förstår om du inte vill prata så mycket pengar på bloggen osv men skulle bli skitglad om du kunde uppge siffror för det är så svårt att veta..)
– Typ 12 000 på kläder, skor, smycken osv, 2-3000 på mat och sen 9000 för datorn. Så typ 24 000… Fattar verkligen inte hur det kunde bli så mycket pengar! Ska räkna efter sen så det verkligen stämmer!

Vad flög ni med för flyg? Mellanlandade ni något? Det har vart riktigt roligt att följa din blogg den här månaden!
– Vi flög med lufthansa och vi mellanlandade i Frankfurt (Tyskland) på vägen dit och tillbaka. Och tack, roligt att höra! 😀

Är det mycket billigare att shoppa där än i Sverige? Och såg ni nå kändisar där?
– Ja, amerikanska märken är typ halva priset så det är billigare, utbudet är också mycket större. Haha nej, såg inga kändisar. Tror inte ens jag vet någon kändis som bor i Orlando..

Jag fyller snart 14, är jag för ung? Jag är mogen för min ålder, men borde jag ändå vänta ett år till?
– Då minimum åldern är 13 så tycker jag inte du är för ung, känn efter själv om du vill åka eller vänta. Vad du känner dig mogen för helt enkelt!

Vad tycker du att STS borde ha gjort annorlunda? Alltså, vad var mindre bra?
– 
Tyckte kanske det var lite för mycket som man inte fick reda på förrän man faktiskt var där, som hur schemat ser ut tex. Där var några saker jag klagade på, men när jag väl klagade så tyckte jag att STS skötte det bra och löste problemet. En sak var dock riktigt kasst! Och det var att kineserna i familjen och europeerna inte hade samma schema så det var många gånger vi fick vänta jättelänge på att bli hämtade bara för att kineserna var på utflykt. Det var dåligt!

Allvarligt, hur mycket engelska lär man sig egentligen? Har hört att lektionerna är ganska enkla…
– Som sagt, enkelt om du är bra på engelska, annars är det väl lagom. Men JA, du lär dig engelska om du vill lära dig engelska. Mycket handlar om inställningen.

Är STS en bra orginanisation att resa med tycker du?
– Ja, överlag tycker jag det. Jag är jättenöjd.

Har letat lite språkresebloggar men jag har inte hittat så många, har du några tips? Några från din språkresa som också bloggar?
– Sarah Tjulander bloggade om sin språkresa vet jag. Hade några kompisar som också bloggade från Florida men tror att de inte bloggar så mycket nu när det kommit hem, men kolla in på www.florida2012.devote.se annars kan du kolla in på denna länken.

Hur mycket betalar du av det?
– 
Av resan? Inget. Det var dock en del av belöningen för mina betyg både för höst- och vårterminen. Av shoppingen? 8000.

Hade du kunnat åka på en till språkresa nästa sommar?
– Ja, hade lätt kunnat åka igen. Vill till Kalifornien nästa år, eller kanske New York? Dags att börja spara helt enkelt! Fast helst hade jag ju velat åka helt själv med bara kompisar. 

Är det det bästa du gjort?
– Typ. Nej men det måste nog vara det roligaste jag haft under loppet av en månad. Helt klart med på listan över det bästa i mitt 16åriga liv.

Beskriv ditt lyckligaste ögonblick under resan?
– Hmm, det måste varit när jag A-E och Natalie låg i kanten av Mexikanska Golfen och kollade ut över våra fina vänner som badade i det vackra havet med en knallblå himmel och stekande sol över oss. Får rysningar bara av att tänka på det! 
Eller fyrverkerierna på Disney World, det var obeskrivligt. 

Bästa nya vännen du fick?
Micke (Michael) helt klart. Världens bästa och snällaste kille, grät som en bebis när jag lämna honom. Fina Micke. Han bor i Göteborg! (om man inte räkna med a-e och natalie)

Godaste maten?
Frozen Yougurt. Så jävla gott med frukt, bär och mangoglass. NOM NOM NOM.

Är du glad du gjorde det?
Ångrar det inte en sekund och gjorde inte det en enda gång under de fyra veckorna heller. Så JA, väldigt glad.

Kommer du träffa vissa du mötte från Skåne?
Hoppas det! Bestämt dejt med A-E och Natalie i mitt nya boende i Stockholm på höstlovet, innan eller efter Lina har hälsat på, hihi. 

Var du väldigt nervös över vilka du skulle träffa eller var du helt lugn?
– Jag var väldigt nervös när de skulle ropa upp mig och jag skulle träffa min familj ja, men det gick över lika snabbt som samma kväll. Jag är väldigt öppen och inte ett dugg blyg, i de flesta fall.

3 thoughts on “svar – språkresan #1

  1. tjena tjejjen 🙂 jag funderar på att åka till Orlando nästa sommar och tänkte bara fråga, ungefär hur mycket fickpengar behöver man, och hur mycket gör man av med? :DD

    svara gärna på ett inlägg på min blogg, annars kommer jag glömma att kolla svaret haha^^ tack!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *